Yerel kapak resmi
Yerel kapak resmi

Sarı Saltık : popüler İslamın Balkanlar'daki destani öncüsü / Ahmet Yaşar Ocak.

Yazar: Materyal türü: MetinMetinDil: Türkçe Yayın ayrıntıları:İstanbul : Alfa Yayıncılık, 2022.Baskı: 1. BaskıTanım: 250 sayfa : fotoğraf, harita ; 21 cmISBN:
  • 9786254495205
  • 9786254494765
Konu(lar): DDC sınıflandırma:
  • 398.5 OCA.S 2022
Genel Not:
Eser ciltlidir.
Arka Kapak: “Sarı Saltık’ın bu yarı destani yarı gerçek kişiliği, Balkanlar’da daha sonra şöhret bulmuş hemen bütün benzerlerininkinden çok daha renkli ve ilginç, çok daha popülerdir. Sarı Saltık’ın sosyal-dini kökeni ve şahsiyeti hakkında kaynaklardaki değişik ve bazen çelişkili rivayet ve menkabeler ilk bakışta araştırmacının karşısına, sisler arasında kesin hatları belli olmayan bulutsu bir siluet çıkarır. Ancak dikkatli bir göz, bu bulutsu siluetin, elindeki tahta kılıcıyla bir gazi-evliyâya ait olduğunu fark etmekte gecikmeyecek, her şeye rağmen sonuçta onun, kendi zamanında etiyle kemiğiyle canlı olarak yaşamış tarihsel bir figür olduğunu anlayacaktır. Bu yönüyle Sarı Saltık, 5. yüzyılda İrlanda’ya Hıristiyanlığı götüren Saint Patrick’le bazı ortak yönler, benzerlikler sergiler. O sanki Balkanlar’da İslamın yayılış sürecinin Saint Patrick’idir.” –Ahmet Yaşar Ocak
Ahmet Yaşar Ocak Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü`nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü`nde master ve Strasbourg Üniversitesi Türkoloji Bölümü`nde de doktora yaptı. Halen Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü`nde öğretim üyesi olan Ocak, özellikle heterodoks İslâm`a dair çalışmaları ile tanınıyor. Ocak`ın 1980`lerden bu yana yayımlanan eserlerinin arasında Babailer İsyanı, Bektaşi Menakibnamelerinde İslâm Öncesi İnanç Motifleri, İslam Türk İnançlarında Hızır yahut Hızır İlyas Kültü, Osmanlı İmparatorluğu`nda Marjinal Sufilik: Kalenderiler, Kültür Kaynağı olarak Evliye Menakipnameleri, Türk Folklorunda Zındıklar ve Mülhidler(Tarih Vakfı, 1998), Türkler, Türkiye ve İslâm (İletişim Yayınları, 1999) ve Alevî ve Bektaşî İnançlarının İslâm öncesi Temelleri (İletişim Yayınları, 2000) de bulunuyor.
Bibliyografik Notlar:
Kaynakça ve dizin vardır.
Yıldız derecelendirmeleri
    Ortalama derecelendirme: 0.0 (0 oy)
Mevcut
Materyal türü Geçerli Kütüphane Yer Numarası Durum İade tarihi Barkod
Kitap Kitap Türkiye Maarif Vakfı Eğitim İhtisas Kütüphanesi Genel Koleksiyon 398.5 OCA.S Kullanılabilir 0004822

Eser ciltlidir.

Arka Kapak: “Sarı Saltık’ın bu yarı destani yarı gerçek kişiliği, Balkanlar’da daha sonra şöhret bulmuş hemen bütün benzerlerininkinden çok daha renkli ve ilginç, çok daha popülerdir.

Sarı Saltık’ın sosyal-dini kökeni ve şahsiyeti hakkında kaynaklardaki değişik ve bazen çelişkili rivayet ve menkabeler ilk bakışta araştırmacının karşısına, sisler arasında kesin hatları belli olmayan bulutsu bir siluet çıkarır. Ancak dikkatli bir göz, bu bulutsu siluetin, elindeki tahta kılıcıyla bir gazi-evliyâya ait olduğunu fark etmekte gecikmeyecek, her şeye rağmen sonuçta onun, kendi zamanında etiyle kemiğiyle canlı olarak yaşamış tarihsel bir figür olduğunu anlayacaktır. Bu yönüyle Sarı Saltık, 5. yüzyılda İrlanda’ya Hıristiyanlığı götüren Saint Patrick’le bazı ortak yönler, benzerlikler sergiler. O sanki Balkanlar’da İslamın yayılış sürecinin Saint Patrick’idir.”

–Ahmet Yaşar Ocak

Ahmet Yaşar Ocak
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü`nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü`nde master ve Strasbourg Üniversitesi Türkoloji Bölümü`nde de doktora yaptı. Halen Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü`nde öğretim üyesi olan Ocak, özellikle heterodoks İslâm`a dair çalışmaları ile tanınıyor. Ocak`ın 1980`lerden bu yana yayımlanan eserlerinin arasında Babailer İsyanı, Bektaşi Menakibnamelerinde İslâm Öncesi İnanç Motifleri, İslam Türk İnançlarında Hızır yahut Hızır İlyas Kültü, Osmanlı İmparatorluğu`nda Marjinal Sufilik: Kalenderiler, Kültür Kaynağı olarak Evliye Menakipnameleri, Türk Folklorunda Zındıklar ve Mülhidler(Tarih Vakfı, 1998), Türkler, Türkiye ve İslâm (İletişim Yayınları, 1999) ve Alevî ve Bektaşî İnançlarının İslâm öncesi Temelleri (İletişim Yayınları, 2000) de bulunuyor.

Kaynakça ve dizin vardır.

Resim görüntüleyicisi'nde görüntülemek için resim üzerine tıklayınız

Yerel kapak resmi