Yerel kapak resmi
Yerel kapak resmi

Vefatının 600. yılında : Süleyman Çelebi ve mevlid kültürü / editör: Bilal Kemikli.

Katkıda bulunan(lar):Materyal türü: MetinMetinDil: Türkçe Seri kaydı: Türkiye Bilimler Akademisi Düşünce Dizisi ; 51Yayın ayrıntıları:Ankara : Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), 2023. Baskı: 1. BaskıTanım: 709 sayfa : renkli resim, fotoğraf, müzik notası ; 27 cmISBN:
  • 9786258352504
  • 6258352502
Konu(lar): DDC sınıflandırma:
  • 297.924 VEF.A 2023
Genel Not:
Eser sonunda tıpkıbasım eki vardır.
Özgün eser adı: Süleyman Çelebi and the Mevlid Culture on the 600th Anniversary of His Passing
Mevlid türünün "öncü metni", bir "kurucu metin" olarak temayüz eden Süleyman Çelebi'nin Vesiletü'n-Necârıdır. Öncü ve kurucu metin olan Vesiletü'n-Necât, kültür tarihimizde sadece bir edebi metin olarak de- ğerlendirilmemiştir. o. aynı zamanda İslam'ın tevhit ilkesini ve bu ilkeyi vazeden Hz. Peygamber'i bu toprağın insanına anlatmayı, sevdirmeyi ve öğretmeyi amaçlayan bir şaheser olarak kabul görmüştür. Yazılışından itibaren bestelenerek okunmuş, mevlid cemiyetlerinin oluşmasına vesile olmuştur. Bu yönüyle toplumu buluşturan, derleyip toplayan bir eser ol- muştur. Diğer bir ifadeyle telkin edilen tevhit ilkesi, onu, toplumsal birlik ve beraberliği temin eden bir "buluşturucu" bir metne tebdil etmiştir. Vesiletü'n-Necât, dil kuran bir metindir. Anadolu'da Türkçe din dilinin inşasında öncü eserlerden biri olarak, Hz. Peygamber merkezli bir edebi geleneğin kurulmasına vesile olmuş, mevlid, mi'râciyye ve mûcizâtü'n-Ne- bi gibi türlerin yazılmasını temin etmiştir. Keza dilimize yeni kavramlar da kazandırmıştır. Mevlid cemiyetleri tabirinin yanında bu meclislerde, mevlid okuyan mevlidhanlar, bahirler arasında okunan ilahileri ifade eden tevşih- ler, cumhur halinde salavat getiren ve tekbirler okuyan zikirhänlar, kâriler ve duahânlar bu kabilden kavramlardır. Bu bakımdan eser, dil, dil tarihi ve dini kültürün yanında müzikoloji, sosyal psikoloji, antropoloji ve sosyoloji gibi bilim dalları için de önemli bir kaynaktır. Vesiletü'n-Necâťı farklı akademik disiplinlerin metot ve kavramlarıyla ele alan bu çalışma, eserin anlaşılmasına önemli bir katkı sunacaktır.
Bibliyografik Notlar:
Kaynakça bölüm sonlarındadır.
Yıldız derecelendirmeleri
    Ortalama derecelendirme: 0.0 (0 oy)
Mevcut
Materyal türü Geçerli Kütüphane Yer Numarası Durum İade tarihi Barkod
Kitap Kitap Türkiye Maarif Vakfı Eğitim İhtisas Kütüphanesi Genel Koleksiyon 297.924 VEF.A (Rafa gözat(Aşağıda açılır)) Kullanılabilir 0004590

Eser sonunda tıpkıbasım eki vardır.

Özgün eser adı: Süleyman Çelebi and the Mevlid Culture on the 600th Anniversary of His Passing

Mevlid türünün "öncü metni", bir "kurucu metin" olarak temayüz eden Süleyman Çelebi'nin Vesiletü'n-Necârıdır. Öncü ve kurucu metin olan Vesiletü'n-Necât, kültür tarihimizde sadece bir edebi metin olarak de- ğerlendirilmemiştir. o. aynı zamanda İslam'ın tevhit ilkesini ve bu ilkeyi vazeden Hz. Peygamber'i bu toprağın insanına anlatmayı, sevdirmeyi ve öğretmeyi amaçlayan bir şaheser olarak kabul görmüştür. Yazılışından itibaren bestelenerek okunmuş, mevlid cemiyetlerinin oluşmasına vesile olmuştur. Bu yönüyle toplumu buluşturan, derleyip toplayan bir eser ol- muştur. Diğer bir ifadeyle telkin edilen tevhit ilkesi, onu, toplumsal birlik ve beraberliği temin eden bir "buluşturucu" bir metne tebdil etmiştir.

Vesiletü'n-Necât, dil kuran bir metindir. Anadolu'da Türkçe din dilinin inşasında öncü eserlerden biri olarak, Hz. Peygamber merkezli bir edebi geleneğin kurulmasına vesile olmuş, mevlid, mi'râciyye ve mûcizâtü'n-Ne- bi gibi türlerin yazılmasını temin etmiştir. Keza dilimize yeni kavramlar da kazandırmıştır. Mevlid cemiyetleri tabirinin yanında bu meclislerde, mevlid okuyan mevlidhanlar, bahirler arasında okunan ilahileri ifade eden tevşih- ler, cumhur halinde salavat getiren ve tekbirler okuyan zikirhänlar, kâriler ve duahânlar bu kabilden kavramlardır. Bu bakımdan eser, dil, dil tarihi ve dini kültürün yanında müzikoloji, sosyal psikoloji, antropoloji ve sosyoloji gibi bilim dalları için de önemli bir kaynaktır.

Vesiletü'n-Necâťı farklı akademik disiplinlerin metot ve kavramlarıyla ele alan bu çalışma, eserin anlaşılmasına önemli bir katkı sunacaktır.

Kaynakça bölüm sonlarındadır.

Resim görüntüleyicisi'nde görüntülemek için resim üzerine tıklayınız

Yerel kapak resmi