Orta Doğu güç endeksi 2022 / hazırlayanlar : Abdullah Erboğa, Ali Aslan, M. Hüseyin Mercan, Ebubekir Mollaahmetoğlu, Sercan Pekel ; editör : Abdullah Erboğa.

Katkıda bulunan(lar):Materyal türü: MetinMetinDil: Türkçe Seri kaydı: Türkiye Araştırmaları Vakfı ; 2Yayın ayrıntıları:İstanbul Türkiye Araştırmaları Vakfı 2023 Tanım: 190 sayfa : tablo ; 21 cmISBN:
  • 9786259906416
Konu(lar): DDC sınıflandırma:
  • ORT.D 2023 327.16
Genel Not:
Orta Doğu Güç Endeksi, bölgesel düzlemde devletlerin güçlerini be- lirli değişkenler üzerinden ölçmeyi ve endekslemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Orta Doğu coğrafyasında yer alan devletlerin güçlerini 5 ana başlık ve 46 alt değişken üzerinden ölçmektedir. Orta Doğu Güç Endeksi, Askeri, Ekonomik, Siyasi, Kaynak ve Kültürel olmak üzere devletlerin beş temel güç unsuruna odaklanarak Orta Doğu coğrafyasındaki ülkelerin güç kapasitelerini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda 1990-2022 arası döneme ait veriler üzerinden devletlerin her bir değişkende nasıl bir seyir takip ettiğini ortaya koymakta ve böylelikle güç kapasitelerindeki değişimi incelemektedir. Veriler uluslararası saygınlığa sahip olan kurum ve kuruluşların yaptıkları çalışmalardan elde edilerek hazırlanmıştır. Böylelikle Orta Doğu'daki 19 ülkenin her bir değişkene ait skorları belirlenmiş ve bu skorlar üzerinden devletler arası sıralamalar oluşturulmuştur. Elinizdeki eser, alanında ilk olma özelliğini taşıyan ve içeriği itibarıyla oldukça özgün bir çalışmadır. Devletlerin gücünün ortaya konabilmesi için mukayeseli olarak güçlerinin analiz edilmesi gerekmektedir. Bölge bazlı devletlerin güç kapasitelerinin endeks oluşturularak ortaya konması bölgede nasıl bir güç hiyerarşisinin belirdiğini ele alması bakımından önem arz etmektedir. Bu sayede eser, akademisyenler ve karar alıcılar için yol gösterici niteliğe sahip ve Orta Doğu bölgesel uluslararası sisteminde yer alan devletlerin güçlü ve zayıf yönlerini gözler önüne seren ciddi bir başvuru kaynağı durumundadır. Küresel siyasetin temel gündemlerinden biri olarak yer tutan Orta Doğu coğrafyası dinamik yapısı ve yaşadığı gerilimlerle uluslararası toplumun dikkatini üzerinde toplamıştır. Bu coğrafyada yer alan devletlerin askeri, ekonomik, siyasi, kaynak ve kültürel olarak yaşadıkları değişim ve dönüşümlerin başta kendi güç kapasitelerine yansıması olmakla birlikte Orta Doğu'daki güç dengesini de doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle güç parametrelerindeki hareketlerin dikkatle takip ve analiz edilmesi oldukça kıymetli bir çabadır. Orta Doğu Güç Endeksi, bu çabanın tezahürü olarak alanında ilk olma özelliğine sahiptir.
Yıldız derecelendirmeleri
    Ortalama derecelendirme: 0.0 (0 oy)

Orta Doğu Güç Endeksi, bölgesel düzlemde devletlerin güçlerini be- lirli değişkenler üzerinden ölçmeyi ve endekslemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Orta Doğu coğrafyasında yer alan devletlerin güçlerini 5 ana başlık ve 46 alt değişken üzerinden ölçmektedir. Orta Doğu Güç Endeksi, Askeri, Ekonomik, Siyasi, Kaynak ve Kültürel olmak üzere devletlerin beş temel güç unsuruna odaklanarak Orta Doğu coğrafyasındaki ülkelerin güç kapasitelerini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda 1990-2022 arası döneme ait veriler üzerinden devletlerin her bir değişkende nasıl bir seyir takip ettiğini ortaya koymakta ve böylelikle güç kapasitelerindeki değişimi incelemektedir. Veriler uluslararası saygınlığa sahip olan kurum ve kuruluşların yaptıkları çalışmalardan elde edilerek hazırlanmıştır. Böylelikle Orta Doğu'daki 19 ülkenin her bir değişkene ait skorları belirlenmiş ve bu skorlar üzerinden devletler arası sıralamalar oluşturulmuştur.

Elinizdeki eser, alanında ilk olma özelliğini taşıyan ve içeriği itibarıyla oldukça özgün bir çalışmadır. Devletlerin gücünün ortaya konabilmesi için mukayeseli olarak güçlerinin analiz edilmesi gerekmektedir. Bölge bazlı devletlerin güç kapasitelerinin endeks oluşturularak ortaya konması bölgede nasıl bir güç hiyerarşisinin belirdiğini ele alması bakımından önem arz etmektedir. Bu sayede eser, akademisyenler ve karar alıcılar için yol gösterici niteliğe sahip ve Orta Doğu bölgesel uluslararası sisteminde yer alan devletlerin güçlü ve zayıf yönlerini gözler önüne seren ciddi bir başvuru kaynağı durumundadır. Küresel siyasetin temel gündemlerinden biri olarak yer tutan Orta Doğu coğrafyası dinamik yapısı ve yaşadığı gerilimlerle uluslararası toplumun dikkatini üzerinde toplamıştır. Bu coğrafyada yer alan devletlerin askeri, ekonomik, siyasi, kaynak ve kültürel olarak yaşadıkları değişim ve dönüşümlerin başta kendi güç kapasitelerine yansıması olmakla birlikte Orta Doğu'daki güç dengesini de doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle güç parametrelerindeki hareketlerin dikkatle takip ve analiz edilmesi oldukça kıymetli bir çabadır. Orta Doğu Güç Endeksi, bu çabanın tezahürü olarak alanında ilk olma özelliğine sahiptir.