Amazon kapak resmi
Amazon.com'dan alınan resim

Türkiye-Sudan ilişkileri : toplumsal, kültürel, siyasal bağlar / editörler : Mesut Özcan, Mehmet Köse.

Katkıda bulunan(lar):Materyal türü: MetinMetinDil: Türkçe Yayın ayrıntıları:Ankara : Afrika Vakfı Yayınları, 2023. Baskı: 1. BaskıTanım: 258 sayfa ; 21 cmISBN:
  • 9786057081964
DDC sınıflandırma:
  • 327.620561 TÜR.S 2023
Genel Not:
ÖN SÖZ Mesut Özcan & Mehmet Köse Sahip olduğu geniş coğrafyası ve kıtadaki merkezi konumu dolayısıyla Afrika'nın önemli ülkelerinden olan Sudan, uzun yıllardır devam eden Ömer el-Beşir yönetiminin 2019 yılında gösteriler sonrasında devrilmesi ile beraber bir geçiş sürecine girdi. Bağımsızlık dönemi tarihi çoğunlukla bir dizi askerî müdahaleler ve askerî yönetimler altında geçen Sudan'da yaşanan iç çatışmalar ve Güney Sudan'ın bağımsız bir devlet olarak ortaya çıkması ciddi siyasi ve iktisadi sonuçları olan gelişmelerdi. Güney Sudan'ın ayrılmasının ardından petrol kaynaklarının önemli bir kısmını kaybeden Sudan, maruz kaldığı uluslararası izolasyon nedeniyle ekonomik faaliyetlerini çeşitlendiremeyince ekonomik sorunlarını çözmede başarılı olamadı. Başlayan protestolara yönelik sert müdahalelerin kamuoyunda yönetime olan desteği azaltması sonrasında askerî müdahale ile Beşir yönetimi sona erdi ve geçiş süreci başladı. Geçiş sürecine dâhil olan askerî ve sivil aktörler arasındaki bir dizi konudaki görüş ayrılıkları, siyasi aktörlerin toplumsal tabanlarının zayıf ve parçalı olması, dış politikada ve ekonomide attığı adımlardan istediği sonuçları tam olarak alamamasına bağlı olarak ekonomik sorunları çözmede istenen ilerlemeyi kaydede- memesi gibi sebeplerle belirli aralıklarla gösterilerin devam ettiği Sudan hâlâ geçiş sürecinin içindedir.
Özet: Türkiye'nin Afrika politikasında önemli ülkelerden biri olan Sudan ile ilişkisi bağımsızlığının hemen sonrasına uzansa da tarihsel olarak Osmanlı Devleti döneminden itibaren izleri sürülebilen bir geçmiş söz konusudur. Yavuz Sultan Selim döneminde Mısır'ın Osmanlı'ya dahil edilmesinin ardından aşamalı bir biçimde bugünkü Sudan toprakları ile temasların arttığı görülmektedir. Mısır ve Sudan'ın İngiliz yönetimine geçmesinin ardından temasların azaldığı Sudan ile Türkiye'nin bağları bağımsızlık sonrasında inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. 1956'da Sudan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olan Türkiye'nin Sudan'la ilişkileri Turgut Özal dönemi ve sonrasında gelişmiştir. Sahip olduğu geniş coğrafyası ve kıtadaki merkezi konumu dolayısıyla Afrika'nın önemli ülkelerinden olan Sudan, uzun yıllardır devam eden Ömer el Beşir yönetiminin 2019 yılında gösteriler sonrasında devrilmesi ile beraber bir geçiş sürecine girmiştir. Sudan'daki geçiş sürecini ve Türkiye-Sudan ilişkilerini farklı yönleriyle ele alan bu kitapta hem Türkiye'den hem de Sudan'dan katkı sağlayan yazarların makalelerinde ikili ilişkilerin tarihi arka planını, kültürel boyutunu ve toplumsal yansımalarını bulacaksınız. Kitapta, siyasi ilişkilerin tarihi kökenleri yanında eğitim, sağlık, kültür, toplumsal yaşam gibi konuların ele alındığı makaleler ile gerek Sudan'ın içinden geçtiği değişim süreci, gerekse Türkiye-Sudan ilişkilerine yönelik alan araştırmaları, mülakatlar ve anketlere dayalı çalışmalar yer almaktadır.
Yıldız derecelendirmeleri
    Ortalama derecelendirme: 0.0 (0 oy)

ÖN SÖZ
Mesut Özcan & Mehmet Köse Sahip olduğu geniş coğrafyası ve kıtadaki merkezi konumu dolayısıyla Afrika'nın önemli ülkelerinden olan Sudan, uzun yıllardır devam eden Ömer el-Beşir yönetiminin 2019 yılında gösteriler sonrasında devrilmesi ile beraber bir geçiş sürecine girdi. Bağımsızlık dönemi tarihi çoğunlukla bir dizi askerî müdahaleler ve askerî yönetimler altında geçen Sudan'da yaşanan iç çatışmalar ve Güney Sudan'ın bağımsız bir devlet olarak ortaya çıkması ciddi siyasi ve iktisadi sonuçları olan gelişmelerdi. Güney Sudan'ın ayrılmasının ardından petrol kaynaklarının önemli bir kısmını kaybeden Sudan, maruz kaldığı uluslararası izolasyon nedeniyle ekonomik faaliyetlerini çeşitlendiremeyince ekonomik sorunlarını çözmede başarılı olamadı. Başlayan protestolara yönelik sert müdahalelerin kamuoyunda yönetime olan desteği azaltması sonrasında askerî müdahale ile Beşir yönetimi sona erdi ve geçiş süreci başladı. Geçiş sürecine dâhil olan askerî ve sivil aktörler arasındaki bir dizi konudaki görüş ayrılıkları, siyasi aktörlerin toplumsal tabanlarının zayıf ve parçalı olması, dış politikada ve ekonomide attığı adımlardan istediği sonuçları tam olarak alamamasına bağlı olarak ekonomik sorunları çözmede istenen ilerlemeyi kaydede- memesi gibi sebeplerle belirli aralıklarla gösterilerin devam ettiği Sudan hâlâ geçiş sürecinin içindedir.

Türkiye'nin Afrika politikasında önemli ülkelerden biri olan Sudan ile ilişkisi bağımsızlığının hemen sonrasına uzansa da tarihsel olarak Osmanlı Devleti döneminden itibaren izleri sürülebilen bir geçmiş söz konusudur. Yavuz Sultan Selim döneminde Mısır'ın Osmanlı'ya dahil edilmesinin ardından aşamalı bir biçimde bugünkü Sudan toprakları ile temasların arttığı görülmektedir. Mısır ve Sudan'ın İngiliz yönetimine geçmesinin ardından temasların azaldığı Sudan ile Türkiye'nin bağları bağımsızlık sonrasında inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. 1956'da Sudan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olan Türkiye'nin Sudan'la ilişkileri Turgut Özal dönemi ve sonrasında gelişmiştir. Sahip olduğu geniş coğrafyası ve kıtadaki merkezi konumu dolayısıyla Afrika'nın önemli ülkelerinden olan Sudan, uzun yıllardır devam eden Ömer el Beşir yönetiminin 2019 yılında gösteriler sonrasında devrilmesi ile beraber bir geçiş sürecine girmiştir. Sudan'daki geçiş sürecini ve Türkiye-Sudan ilişkilerini farklı yönleriyle ele alan bu kitapta hem Türkiye'den hem de Sudan'dan katkı sağlayan yazarların makalelerinde ikili ilişkilerin tarihi arka planını, kültürel boyutunu ve toplumsal yansımalarını bulacaksınız. Kitapta, siyasi ilişkilerin tarihi kökenleri yanında eğitim, sağlık, kültür, toplumsal yaşam gibi konuların ele alındığı makaleler ile gerek Sudan'ın içinden geçtiği değişim süreci, gerekse Türkiye-Sudan ilişkilerine yönelik alan araştırmaları, mülakatlar ve anketlere dayalı çalışmalar yer almaktadır.