Atatürk kaynakçası - II. cilt : doğumunun 100. yılında yayınlanan gazete makaleleri - şiirler / hazırlayan : Leman Şenalp.

Katkıda bulunan(lar):Materyal türü: MetinMetinDil: Türkçe Seri kaydı: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yayınları ; XXIII. Dizi - Sa. 8aYayın ayrıntıları:Ankara : Türk Tarih Kurumu Yayınları 1984. Tanım: II. cilt, 254 sayfa ; 24 cmDDC sınıflandırma:
  • 012 ATA.K 1984
Özet: Dizin vardır.Özet: ÖNSÖZ Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Atatürk'ün Doğumunun 100. Yılı yurt içinde ve dışında büyük bir coşkuyla kutlandı. Unesco, Atatürk'ün olağanüstü bir inkılâpçı olması, özellikle, sömürgecilik ve emperyalizme karşı açılan savaşların ilk lideri ve dünyada devamlı barışın öncüsü olması inancıyla, 1981 yılını "Atatürk Yılı" olarak kabul ve ilân etmişti. Öte yandan, yurt içinde ve dışında yapılacak kutlamaların olumlu ve uyumlu olarak gerçekleştirilmesi amacıyla, "Atatürk'ün Doğumunun 100. Yılı'nın Kutlanması ve Atatürk Kültür Merkezi" kurulması hakkında bir yasa (23.9.1980. No. 2302) çıkartılmıştır. Söz konusu yasanın 5. maddesi uyarınca kurulan, "100. Yılı Kutlama Koordinasyon Kurulu" Atatürk Yılı'nda yapılacak tüm kutlamaların öncülüğünü, Atatürk'le ilgili her türlü inceleme, araştırma ve yayın yapan resmî ve özel kurum ve kuruluşlar arasında bir işbirliği sağlanması görevini üstlenmişti. Böylece devlet, "Atatürk Yılı"nın Atatürk'e yakışır bir biçimde kutlanması ve yıl boyunca yapılacak etkinliklerin Atatürkçü görüş içinde uygulanması işini yasal olarak ele almıştır. 5 Ocak 1981 günü, Sayın Cumhurbaşkanımız Kenan Evren'in Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptıkları bir açış konuşması ile başlayan "Atatürk Yılı", özellikle devlet kuruluşlarının önderliğinde yapılan yayınlarla, okuma ve yazma, tarım ve ağaçlandırma seferberliği gibi çok olumlu atılımlar yanında daha başka alanlarda da çeşitli etkinliklerle sürdürüldü. Tüm bakanlıklar, üniversiteler, diğer resmî ve özel kurum ve kuruluşlar, Atatürk'ün hayatını, kişiliğini, milli bağımsızlık hareketlerindeki öncülüğünü, dünya görüşünü, insanlık anlayışını, barışseverliğini, ilkelerini, inkılâplarını ve başka konularda yaptıklarını inceleyen yayınlar yaptılar. Ulusal ve uluslararası sempozyumlar, kongreler, paneller, haftalar, açık oturumlar düzenlediler. Bu toplantılarda çok değerli özgün bildiriler sunuldu. Bilim adamlarının yanısıra, yazarlarımız, ozanlarımız, meslek adamları, kısaca tüm aydınlarımız kendi alanlarında, yeni bir görüş açısı içinde, Atatürk ve dönemi hakkında yazdılar. Yıl boyunca, Atatürk, Atatürkçülük, Milli Mücadele ve Atatürk dönemi Türkiye'si üzerine yazılmış yeni yeni kitaplar yayınlanırken, bir yandan da, tanınmış yazarlarımızın geçmiş yıllarda yayınlanmış yapıtlarının yeni baskıları yayınlandı. Gençliğe ve çocuklara yönelik Atatürk kitapları, antolojiler, şiir kitapları yayınlandı. Birçok dergi ve gazete, Atatürk özel sayıları düzenlediler. Dergilerde ve gazetelerde binlerce makale çıktı. Atatürk'ü tanımış olanlar, O'nunla ilgili anılarını anlattılar. Kısacası, 100. Yıl büyük bir heyecan ve coşkuyla yaşandı.
Yıldız derecelendirmeleri
    Ortalama derecelendirme: 0.0 (0 oy)
Mevcut
Materyal türü Geçerli Kütüphane Yer Numarası Durum İade tarihi Barkod
Kitap Kitap Türkiye Maarif Vakfı Eğitim İhtisas Kütüphanesi Genel Koleksiyon 012 ATA.K Kullanılabilir 0002758

Dizin vardır.

ÖNSÖZ Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Atatürk'ün Doğumunun 100. Yılı yurt içinde ve dışında büyük bir coşkuyla kutlandı. Unesco, Atatürk'ün olağanüstü bir inkılâpçı olması, özellikle, sömürgecilik ve emperyalizme karşı açılan savaşların ilk lideri ve dünyada devamlı barışın öncüsü olması inancıyla, 1981 yılını "Atatürk Yılı" olarak kabul ve ilân etmişti. Öte yandan, yurt içinde ve dışında yapılacak kutlamaların olumlu ve uyumlu olarak gerçekleştirilmesi amacıyla, "Atatürk'ün Doğumunun 100. Yılı'nın Kutlanması ve Atatürk Kültür Merkezi" kurulması hakkında bir yasa (23.9.1980. No. 2302) çıkartılmıştır. Söz konusu yasanın 5. maddesi uyarınca kurulan, "100. Yılı Kutlama Koordinasyon Kurulu" Atatürk Yılı'nda yapılacak tüm kutlamaların öncülüğünü, Atatürk'le ilgili her türlü inceleme, araştırma ve yayın yapan resmî ve özel kurum ve kuruluşlar arasında bir işbirliği sağlanması görevini üstlenmişti. Böylece devlet, "Atatürk Yılı"nın Atatürk'e yakışır bir biçimde kutlanması ve yıl boyunca yapılacak etkinliklerin Atatürkçü görüş içinde uygulanması işini yasal olarak ele almıştır. 5 Ocak 1981 günü, Sayın Cumhurbaşkanımız Kenan Evren'in Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptıkları bir açış konuşması ile başlayan "Atatürk Yılı", özellikle devlet kuruluşlarının önderliğinde yapılan yayınlarla, okuma ve yazma, tarım ve ağaçlandırma seferberliği gibi çok olumlu atılımlar yanında daha başka alanlarda da çeşitli etkinliklerle sürdürüldü. Tüm bakanlıklar, üniversiteler, diğer resmî ve özel kurum ve kuruluşlar, Atatürk'ün hayatını, kişiliğini, milli bağımsızlık hareketlerindeki öncülüğünü, dünya görüşünü, insanlık anlayışını, barışseverliğini, ilkelerini, inkılâplarını ve başka konularda yaptıklarını inceleyen yayınlar yaptılar. Ulusal ve uluslararası sempozyumlar, kongreler, paneller, haftalar, açık oturumlar düzenlediler. Bu toplantılarda çok değerli özgün bildiriler sunuldu. Bilim adamlarının yanısıra, yazarlarımız, ozanlarımız, meslek adamları, kısaca tüm aydınlarımız kendi alanlarında, yeni bir görüş açısı içinde, Atatürk ve dönemi hakkında yazdılar. Yıl boyunca, Atatürk, Atatürkçülük, Milli Mücadele ve Atatürk dönemi Türkiye'si üzerine yazılmış yeni yeni kitaplar yayınlanırken, bir yandan da, tanınmış yazarlarımızın geçmiş yıllarda yayınlanmış yapıtlarının yeni baskıları yayınlandı. Gençliğe ve çocuklara yönelik Atatürk kitapları, antolojiler, şiir kitapları yayınlandı. Birçok dergi ve gazete, Atatürk özel sayıları düzenlediler. Dergilerde ve gazetelerde binlerce makale çıktı. Atatürk'ü tanımış olanlar, O'nunla ilgili anılarını anlattılar. Kısacası, 100. Yıl büyük bir heyecan ve coşkuyla yaşandı.