2020'de Türkiye / Nebi Miş, Hazal Duran, Baki Laleoğlu, Ahmet Baykal, Fatma Zehra Özdemir, Mehmet Metin Uzun, Mustafa Tanrıverdi, Muhittin Ataman, Furkan Onur Kavukçu, Kadir Üstün, Hasan Yücel, Ibrahim Bachir Abdoulaye, Abdullah Aydoğan Kalabalık, Kutluhan Görücü, Hacı Mehmet Boyraz, Can Acun, Yusuf Emre Koç, Mahmoud Alrantisi, M. Erkut Ayvaz, Mehmet Uğur Ekinci, Rifat Öncel, F. Nur Günay, Nurullah Gür, Mevlüt Tatlıyer, Şerif Dilek, Deniz İstikbal, Bingül Satıoğlu, Yunus Furuncu, İsmail Kavaz, Büşra Zeynep Özdemir, Cem Duran Uzun, Muharrem Kılıç, Nesibe Kurt Konca, Mert Hüseyin Akgün, Atilla Arkan, Müberra Nur Emin, Kazım Karaboğa, Mustafa Altunel, Naciye Öztürk, Mehmet Yavaş, Turgay Yerlikaya, Metin Erol, Seca Toker, Kevser Hülya Akdemir, Mustafa Caner, Bilal Salaymeh, Mehmet Çağatay Güler. ; editörler : Nebi Miş-Muhittin Ataman, Murat Yeşiltaş, Cem Duran Uzun, Kemal İnat, Nurullah Gür, Atilla Arkan, İsmail Çağlar.

Katkıda bulunan(lar):Materyal türü: MetinMetinDil: Türkçe Yayın ayrıntıları:İstanbul : SETA 2021. Baskı: 1. BaskıTanım: 367 sayfa : resim, grafik, harita, tablo ; 27 cmISBN:
  • 9786257712125
DDC sınıflandırma:
  • 327.956 İKİ.T 2021
Özet: Olağanüstü gelişmelere sahne olan 2020 sona erdi. Koronavirüs salgını adeta her şeyi tersine çevirdi. 2020 boyunca salgının gölgesinde ABD-Çin rekabeti, ABD başkanlık seçimi, AB’nin geleceği ve Brexit, doğu Akdeniz, Libya ve Suriye, Suriyeli mülteciler ve Avrupa’da yükselen İslam karşıtı söylem ve yılın son dönemlerinde Karabağ çatışması ana gündemler arasında yer aldı. Batı dünyası 2020 boyunca sorunlarla boğuşurken Rusya bu durumdan istifade etmeye çalıştı. Putin liderliğindeki Moskova yönetimi Avrupa üzerindeki etkisini artırmaya çalışırken diğer yandan da özellikle Suriye’deki askeri varlığını tahkim etti. Çin de ABD’ye karşı daha ciddi bir meydan okuma olarak yükselirken bir yandan da küresel ticari girişimlerini korumaya çalıştı. Avrupa ise bütün bir yıl boyunca salgının neden olduğu karmaşayı yönetmekle uğraşırken Brexit sonrası Avrupa’nın siyasal ve ekonomik geleceğini tartıştı. Suriye’de kısmen sessiz bir yıl geride kaldı. Ancak DEAŞ ve YPG gibi terör örgütleri saldırılarına devam ettiler. Türkiye ise 2020’de bölgenin en aktif aktörüydü. Ankara’nın gündeminde Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Karabağ çatışması ve ABD, Rusya ve AB ile İlişkiler vardı. Uluslararası siyasetin yanı sıra Türkiye siyasetinin bir numaralı gündem maddesi de doğal olarak salgın ve salgınla mücadeleydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde gerçekleştirilen salgınla mücadelenin temel yaklaşımı sağlık krizinin olumsuz sosyal ve ekonomik etkilerini asgari düzeyde tutmak şeklindeydi. Buna ek olarak 2020’nin siyaset gündeminde ittifak tartışmaları, muhalefet partilerinin iç sorunları ve kurultaylar diğer gelişme başlıklarıydı. Eğitim ne yazık ki küresel salgından en fazla etkilenen alanların başında geldi. Medya alanında İse küresel anlamda yeni medya, internetin ve sosyal medya kuruluşlarının denetlenmesi ve düzenlenmesi öne çıkan gündem başlıklarıydı. SETA’nın her yılın son haftasında yayımladığı Türkiye yıllığı ülkemizde örnekleri çok az görülen bir çalışma biçiminin en önemli temsilcisi durumundadır. 2020 yıllığı da okuyuculara hem çok zengin bir içerik sunuyor hem de gelecek yıla dair öngörü için bütüncül bir bakış açısı sağlıyor.
Yıldız derecelendirmeleri
    Ortalama derecelendirme: 0.0 (0 oy)

Olağanüstü gelişmelere sahne olan 2020 sona erdi. Koronavirüs salgını adeta her şeyi tersine çevirdi. 2020 boyunca salgının gölgesinde ABD-Çin rekabeti, ABD başkanlık seçimi, AB’nin geleceği ve Brexit, doğu Akdeniz, Libya ve Suriye, Suriyeli mülteciler ve Avrupa’da yükselen İslam karşıtı söylem ve yılın son dönemlerinde Karabağ çatışması ana gündemler arasında yer aldı. Batı dünyası 2020 boyunca sorunlarla boğuşurken Rusya bu durumdan istifade etmeye çalıştı. Putin liderliğindeki Moskova yönetimi Avrupa üzerindeki etkisini artırmaya çalışırken diğer yandan da özellikle Suriye’deki askeri varlığını tahkim etti. Çin de ABD’ye karşı daha ciddi bir meydan okuma olarak yükselirken bir yandan da küresel ticari girişimlerini korumaya çalıştı. Avrupa ise bütün bir yıl boyunca salgının neden olduğu karmaşayı yönetmekle uğraşırken Brexit sonrası Avrupa’nın siyasal ve ekonomik geleceğini tartıştı.
Suriye’de kısmen sessiz bir yıl geride kaldı. Ancak DEAŞ ve YPG gibi terör örgütleri saldırılarına devam ettiler. Türkiye ise 2020’de bölgenin en aktif aktörüydü. Ankara’nın gündeminde Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Karabağ çatışması ve ABD, Rusya ve AB ile İlişkiler vardı. Uluslararası siyasetin yanı sıra Türkiye siyasetinin bir numaralı gündem maddesi de doğal olarak salgın ve salgınla mücadeleydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde gerçekleştirilen salgınla mücadelenin temel yaklaşımı sağlık krizinin olumsuz sosyal ve ekonomik etkilerini asgari düzeyde tutmak şeklindeydi. Buna ek olarak 2020’nin siyaset gündeminde ittifak tartışmaları, muhalefet partilerinin iç sorunları ve kurultaylar diğer gelişme başlıklarıydı. Eğitim ne yazık ki küresel salgından en fazla etkilenen alanların başında geldi. Medya alanında İse küresel anlamda yeni medya, internetin ve sosyal medya kuruluşlarının denetlenmesi ve düzenlenmesi öne çıkan gündem başlıklarıydı.
SETA’nın her yılın son haftasında yayımladığı Türkiye yıllığı ülkemizde örnekleri çok az görülen bir çalışma biçiminin en önemli temsilcisi durumundadır. 2020 yıllığı da okuyuculara hem çok zengin bir içerik sunuyor hem de gelecek yıla dair öngörü için bütüncül bir bakış açısı sağlıyor.