Dünya savunma sanayii trenleri / Hüseyin Alptekin, İdlir Lika, Halil Kürşat Aslan, Merve Dilek Dağdelen, Merve Şahin.

Yazar: Katkıda bulunan(lar):Materyal türü: MetinMetinDil: Türkçe Seri kaydı: Türkiye Araştırmaları Vakfı Yayınları ; 7Yayın ayrıntıları:İstanbul Türkiye Araştırmaları Vakfı 2024 Baskı: 1. BaskıTanım: 288 sayfa : tablo, grafik ; 24 cmISBN:
  • 9786259906492
Konu(lar): DDC sınıflandırma:
  • ALP.D 2024 355.02
Genel Not:
Elinizdeki kitap dünya savunma sanayi trendleri kapsamında küresel ölçekte öne çıkan silah ve çeşitli savunma sanayi tedarikçileri ile bu ürünlere talep gösteren bölgeleri ele almaktadır. Bu çalışma dünya üzerinde mevcut savunma sanayi trendlerini incelemek, ürün ve bölge bazlı olmak üzere mevcut trendleri analiz etmek ve bu tartışmalar ışığında bir gelecek projeksiyonu çıkarmak üzere kaleme alınmıştır. Çalışmada dünya savunma sanayiine yön veren ana üreticilerden Amerika Birleşik Devletleri ile Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık ve son olarak Rusya'nın mevcut pazarlarına hangi ürünlerle girdiği, hangi ürün gruplarına ağırlık verdiği ve bu satışlarda hangi bölgelerin öne çıktığı tartışılmıştır. Çalışma ayrıca Türkiye açısından da önem arz eden, coğrafi olarak Türkiye'nin yakın çevresinde yer alan, hâlihazırda Türkiye'nin de savunma sanayi ürünlerini sattığı pazarların ilgi ve talep analizini de barındırmaktadır. Bu kapsamda Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, akabinde Sahra Altı Afrika ülkeleri ve son olarak Orta Asya ve Kafkasya bölgeleri tekil ülke analizlerini de içerecek şekilde ele alınmıştır. Söz konusu analizler bu bölgelerin taleplerinin gerek miktar gerek silah/sistem kategorisi olarak farklılaştığını, söz konusu bölge ve ülkelerde öne çıkan güvenlik kaygılarının ve tehdidin doğasının talep edilen savunma sanayii ürün kategorilerini belirlediğini ortaya koymuştur. Ne var ki farklı tedarikçilerin aynı kategoride çeşitli alternatifler sunması alıcı ülkeler için tedarikçi tercihini de bir mesele olarak öne çıkarmakta, üretici ve alıcı ülkeler arasındaki ikili ilişkiler de savunma sanayi ticaretinde belirleyici olmaktadır. Umulur ki bu tür çalışmalar periyodik olarak güncellenerek Türk savunma sanayinin son yıllarda yakaladığı ivmeyi sürdürmesinde yardımcı bir unsur olabilir, sektörün gelişimine katkı sunabilir.
Yıldız derecelendirmeleri
    Ortalama derecelendirme: 0.0 (0 oy)
Mevcut
Materyal türü Geçerli Kütüphane Yer Numarası Durum İade tarihi Barkod
Kitap Kitap Türkiye Maarif Vakfı Eğitim İhtisas Kütüphanesi Genel Koleksiyon 355.02 ALP.D (Rafa gözat(Aşağıda açılır)) Kullanılabilir 0004396

Elinizdeki kitap dünya savunma sanayi trendleri kapsamında küresel ölçekte öne çıkan silah ve çeşitli savunma sanayi tedarikçileri ile bu ürünlere talep gösteren bölgeleri ele almaktadır. Bu çalışma dünya üzerinde mevcut savunma sanayi trendlerini incelemek, ürün ve bölge bazlı olmak üzere mevcut trendleri analiz etmek ve bu tartışmalar ışığında bir gelecek projeksiyonu çıkarmak üzere kaleme alınmıştır. Çalışmada dünya savunma sanayiine yön veren ana üreticilerden Amerika Birleşik Devletleri ile Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık ve son olarak Rusya'nın mevcut pazarlarına hangi ürünlerle girdiği, hangi ürün gruplarına ağırlık verdiği ve bu satışlarda hangi bölgelerin öne çıktığı tartışılmıştır. Çalışma ayrıca Türkiye açısından da önem arz eden, coğrafi olarak Türkiye'nin yakın çevresinde yer alan, hâlihazırda Türkiye'nin de savunma sanayi ürünlerini sattığı pazarların ilgi ve talep analizini de barındırmaktadır.

Bu kapsamda Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, akabinde Sahra Altı Afrika ülkeleri ve son olarak Orta Asya ve Kafkasya bölgeleri tekil ülke analizlerini de içerecek şekilde ele alınmıştır. Söz konusu analizler bu bölgelerin taleplerinin gerek miktar gerek silah/sistem kategorisi olarak farklılaştığını, söz konusu bölge ve ülkelerde öne çıkan güvenlik kaygılarının ve tehdidin doğasının talep edilen savunma sanayii ürün kategorilerini belirlediğini ortaya koymuştur.

Ne var ki farklı tedarikçilerin aynı kategoride çeşitli alternatifler sunması alıcı ülkeler için tedarikçi tercihini de bir mesele olarak öne çıkarmakta, üretici ve alıcı ülkeler arasındaki ikili ilişkiler de savunma sanayi ticaretinde belirleyici olmaktadır. Umulur ki bu tür çalışmalar periyodik olarak güncellenerek Türk savunma sanayinin son yıllarda yakaladığı ivmeyi sürdürmesinde yardımcı bir unsur olabilir, sektörün gelişimine katkı sunabilir.